MissLeikny

MissLeikny

tirsdag 4. november 2014

Kiwi

Jeg har blitt veldig glad i kiwi for tiden, og spiser det flere ganger i uka. Derfor tenkte jeg å skrive litt om det her, for kiwi er jo så godt og sunt! :)

Visste dere at kiwien kommer fra Kina? Den vokser på trær, og kategoriseres som et bær faktisk. Kiwi har navnet sitt fra fuglen som heter det samme, og som er nasjonalfuglen på New Zealand. 
Smaken er frisk og syrlig, og kan minne om stikkelsbær. Det finnes også en annen variant av kiwien med gult fruktkjøtt, som ikke har hår på seg, så du kan spise "bæret" med skallet på :)

Kiwi spises som regel som den er, uten å gjøre så mye med den. Jeg bruker å dele den i to og spise med skje ihvertfall. Nam! Man kan også bruke den i fruktsalat, til ost og kjeks, og faktisk til stekte kjøttretter. Selvfølgelig er den også mye brukt til pynt av kaker, på pavlovakake er det iallefall godt! 

Kiwi inneholder dobbelt så mye C-vitaminer som i en appelsin. Den grønne kiwien inneholder også et proteinspaltende enzym, actinidin, som er bra for fordøyelsen vår. Det er dette stoffet som også har den egenskapen at om du legger noen skiver på kjøttet, så mørner det!

Her er næringsinnholdet til kiwien, for de svært interesserte ;)
Per 100g spiselige matvare:  


Spiselig
del
86 %
Vann
84 g
KJ
239
Kcal
57
Protein
1.1 g
Karbo-
hydrat
10.6 g
Fett
0.5 g
Mettet
fett
0.1 g
Enumet-
tet fett
0.1 g
Flerumet-
tet fett
0.2 g
Stivelse
0.3 g
Mono + Di
10.3 g
Kost
fiber
2.7 g
Beta-
karoten
34 µg
Vit A
3 REA
Vit D
0 µg
Vit E
0.2 Alfa-TE
Vit B1
0.01 mg
Vit B2
0.03 mg
Niacin
0.3 mg
Niacin
ekviv.
0.5 NE
Vit B6
0.15 mg
Folat
42 µg
VitB12
0 µg
Vit C
59 mg
Kalisum
25 mg
Jern
0.4 mg
Natrium
4 mg
Kalium
290 mg
Magne-
sium
15 mg
Sink
0.1 mg
Selen
1 µg
Kopper
0.13 mg
Fosfor
32 mg

Spiser dere mye kiwi?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar