MissLeikny

MissLeikny

lørdag 1. november 2014

Foredrag - Lavt Stoffskiftet

God lørdagskveld folkens!

I går lovte jeg at jeg skulle skrive om hvordan det var på foredraget jeg skulle på, så her kommer det :)
Han som holdt foredraget heter Dr. Bjørn J. Øverbye, og er lege, akupunktør og stoffskifteforsker. Han var veldig flink til å holde foredrag, for rett som det var kom han med en god spøk, og snakket veldig rolig og kontrollert. Han har også hatt foredrag i andre land, så det hørtes at han hadde snakket mye engelsk, "you see"? Han hørtes ut som en veldig bra lege om du spør meg, for jeg er veldig skeptisk til leger og deres meninger og syn på ting. Som jeg skrev så har han forsket mye på stoffskifteproblemer, så det var i hovedsak dette foredraget handlet om.

Først kan jeg fortelle litt generelt om stoffskiftet, så blir det lettere å forstå resten :)
Skjoldbruskkjertelen produserer hormonet tyroksin, som regulerer stoffskiftet og virker på alle cellene i kroppen. Dette er kroppens største hormonproduserende kjertel, men er på bare 20-30 gram! To av de viktigste hormonene kjertelen produserer, er tyroksin (T4) og trijodtyronin (T3). Dette er livsnødvendige hormoner for kroppen, så det er alvorlig hvis kjertelen fungerer dårlig eller slutter å fungere. Jod er nødvendig for at kroppen skal produsere tyroksin, så det er viktig å få nok jod gjennom kosten.
Hvis det er for lite tyreoideahormon i blodet, går de fleste kroppsfunksjoner tregere (lavt stoffskifte). Det kan best beskrives som at kroppen går på lavgir. Blir det for mye tyreoideahormon i blodet, blir effekten motsatt (høyt stoffskifte), og kroppen går på høygir.

Dr. Øverbye snakket mye om sykdommen Hypotyreose (lavt stoffskifte), for det er veldig mange som sliter med akkurat det. Det er til og med mange som har det uten og vite det, for det er så mange forskjellige symptomer på det, og man tror gjerne det er noe annet i stedet. Sykdommer kommer som regel snikende og i skjul. Så for å finne ut om man har det eller ikke, ber du legen din om å ta en blodprøve for å sjekke mengden tyroksin i blodet. Er nivået for lavt har du Hypotyreose.

Har du lavt stoffskifte er det også stor sjanse for å utvikle andre autoimune sykdommer, som diabetes, leddgikt, revmastisme m.m. 
Symptomer:
Manglende energi, utmattelse, tretthetHeshet
VektøkningTørt hår, tørr hud, sprø negler
Tiltaksløs, deprimert, motløsNedsatt sexlyst
Sensibel, lettrørtForstoppelse
Muskel- og leddsmerterSøvnproblemer
Fryser lettSensitivitet for lyd, lys, støy
Problemer med konsentrasjon og hukommelse

Behandlingen er som regel å få tyroksin (T4). Altså kunstig hormon i tablettform.

Det var dagens "foredrag"! Han snakket selvfølgelig også om mye annet avansert som hadde med skjoldbruskkjertel og hormoner og gjøre, men dette får holde. Dette virker sikkert som et kjedelig og langt innlegg for noen..men for folk som er interessert i kropp og helse, eller de som har nettopp denne sykdommen selv kan det være ganske så spennende. 
For min del blir det tilbake til resultatet av kveldens Skal Vi Danse nå! Nok fagstoff for i kveld ;)
Her, midt på halsen ligger skjoldbrusskjærtelen, som en sommerfugl :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar